Naar hoofdinhoud Naar footer

Concept Over & Weer wint woonzorgchallenge

Gepubliceerd op: 09-07-2024

Het concept “Over & Weer”, waaraan Vilans heeft bijgedragen, is geselecteerd voor een vervolg van de woonzorgchallenge Beresteinlaan in Den Haag. Die locatie, 74 zelfstandige appartementen voor senioren en drie woongroepen van Middin voor mensen met een verstandelijke beperking, wordt de pilot voor nieuwe vormen van wonen en zorg.

Onder begeleiding van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs ontwikkelden twee ontwerpteams samen met bewoners, woningcorporatie Staedion, zorgaanbieder Middin, de gemeente Den Haag en andere betrokkenen in de wijk nieuwe woonzorgconcepten voor dit wooncomplex. Het concept “Over & Weer” gaat nu verder worden uitgewerkt.

Van zorg naar gezondheid

Over & Weer zet in op een verschuiving van zorg naar gezondheid, van individualisme naar ‘samen aan zet’ en een combinatie van korte- én langetermijnoplossingen.  Dit vergt anders wonen, organiseren, rekenen, financieren en monitoren. Het concept bevordert sociale verbindingen en interactie verder dan fysieke bouwstenen en richt zich op sociale cohesie en lange termijn welzijn op drie niveaus: tussen bewoners, tussen bewoners en hun omgeving, en tussen bewoners en (zorg)organisaties. 

Slim en anders samenwerken

Team Over & Weer bestaat uit Gortemaker Algra Feenstra architecten, PosadMaxwan strategy x design, Vilans, Inholland built environment, Studio Laura Koenen en Cordaan. Onderzoeker Hanneke Noordam van Vilans: ‘Een voorwaarde om mee te doen aan de challenge was dat het team een samenwerking betrof tussen ontwerpers en partijen en expertise uit de zorg. Met Vilans en Cordaan voldeden we aan die eis. Vilans heeft onder andere kennis ingebracht over hoe je eigen regie inzet, participatie en Positieve Gezondheid en de ontwikkelingen rond de beweging naar burgerkracht en zorgzame gemeenschappen. Deze manier van samen leven en zorgen vereist dat partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg slim en anders gaan met elkaar gaan samenwerken. Ook daarover hebben we kunnen adviseren en meedenken.’

Meer informatie over ‘Over & Weer’ en de woonzorgchallenge: Eindresultaten Woonzorgchallenge enthousiast ontvangen | Nieuwsbericht | College van Rijksadviseurs

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan