Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel jouw ervaringen met duurzaamheid in de zorg

Gepubliceerd op: 11-07-2024

Laatst bijgewerkt op: 02-09-2024

Duurzame zorg krijgt meer aandacht. Denk aan gezond eten, bewust inkopen van materialen en minder verspilling. Bij een uitvraag onder zorgprofessionals blijkt dat kennis en bewustwording nodig zijn om tot duurzame keuzes te komen. Vilans is daarom op zoek naar meer informatie over hoe zorgmedewerkers werken aan duurzaamheid. Deel jij ook jouw ervaringen met ons?

Bij de eerste uitvraag onder panelleden van Vilans.nl, Kennisplein Gehandicaptensector en Zorg voor Beter hebben in totaal 265 zorgprofessionals de vragenlijst ingevuld, zie kader ‘Wie zijn de panelleden?’. Via de antwoorden krijgen we inzicht in wat er al aan duurzaamheid gedaan wordt binnen de 5 pijlers van de Green Deal. In het kader ‘Green Deal Duurzame Zorg’ lees je hier meer over. Ook hebben de antwoorden geholpen om de vragenlijst verder te verbeteren.

Deel jij ook jouw ervaringen en ideeën over duurzame zorg met ons?

Doe jij ook iets met duurzaamheid in je werk? Van een kleine actie tot een groot project? Of wil je graag aan de slag maar weet je niet hoe en heb je vragen? We zijn benieuwd en kunnen je hulp goed gebruiken. Deel uiterlijk 16 september jouw ervaringen en vragen met ons via de vragenlijst! Stuur je de vragenlijst ook door naar collega’s? 

We blijven praktische kennis en inspiratie ontwikkelen en delen op dit thema. De resultaten uit deze vragenlijst helpen ons daarbij. Zo werken we samen naar een duurzamere toekomst in de zorg. Alvast bedankt voor het invullen.

Ga naar de vragenlijst over duurzame zorg.

Wat doen zorgprofessionals al aan duurzaamheid in de zorg?

De resultaten van de uitvraag onder panelleden laten zien dat zorgprofessionals mensen vooral aanmoedigen gezond te blijven met diverse tips. Bijvoorbeeld wandelen in natuur of vers, gevarieerd en zoutarm eten. En ze dragen bij aan een gezonde omgeving door bijvoorbeeld een eigen tuin met fruit en kruiden. Het gaat vaak om kleine, praktische acties.

Op het gebied van afval verminderen bij medicijngebruik blijken leden van het panel het minst actief. Wel zijn er ideeën over hoe dat anders kan. Bijvoorbeeld restanten medicijnen terugbrengen naar de apotheek. En medicijnen vooral niet door het toilet te spoelen. Degenen die helemaal nog niet actief zijn op het gebied van duurzaamheid, is dat vaak wel van plan. 

Aan welke kennis hebben zorgprofessionals behoefte?

Uit de antwoorden op de eerste uitvraag blijkt dat zorgprofessionals op de werkvloer behoefte hebben aan praktische kennis en handelingen hoe ze dingen anders kunnen doen. Hoe verminderen ze bijvoorbeeld medicijnafval of gebruik van handschoenen? Dit vraagt om helder beleid vanuit de organisatie en wellicht ook landelijk.

Ze zoeken daarnaast naar kennis om collega’s mee te kunnen nemen. Simpele tips en adviezen zijn welkom om cliënten te betrekken bij duurzaamheid, bijvoorbeeld in spelvorm. Verder zijn zorgprofessionals benieuwd wat duurzame zorg echt oplevert in cijfers en in resultaten van onderzoeken met voorbeelden. Ook is er behoefte aan informatie hoe andere organisaties het aanpakken. Het zou helpen als kennis over duurzame zorg op 1 centrale plek te vinden is, het liefst in tekst, video of beeld.

Wie zijn de panelleden?

De verdeling van de functies van panelleden die de vragenlijst hebben ingevuld, ziet er zo uit:

  • Vilans.nl: 93 panelleden, vooral verpleegkundigen of verzorgenden en stafmedewerkers.
  • Kennisplein Gehandicaptensector: 79 panelleden, vooral begeleiders en stafmedewerkers.
  • Zorg voor Beter: 93 panelleden: 67% ouderenzorg, 9% (ook) gehandicaptenzorg, 8% (ook) ziekenhuis-/medische specialistische zorg. Vooral stafmedewerkers, verpleegkundigen hbo en mbo.

Green Deal Duurzame Zorg

In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken die zorgorganisaties, overheden en bedrijven hebben gemaakt om klimaatverandering terug te helpen dringen. Bijvoorbeeld over circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen, verspilling van grondstoffen tegengaan, medicijnresten in grondwater verminderen en zorgen voor een gezonde werk- en leefomgeving.

Diverse organisaties werken in de periode van 2023 - 2026 samen aan 5 doelen om de zorg te verduurzamen. 

  1. Gezondheidsbevordering: mensen proberen gezond te houden met aanmoediging en een gezonde omgeving.
  2. Kennis en bewustwording: weten hoe het werk invloed heeft op het klimaat, de natuur en onze gezondheid.
  3. CO₂-reductie: minder stoffen uitstoten die slecht zijn voor het klimaat.
  4. Circulariteit: zuiniger zijn met de materialen en grondstoffen die we gebruiken, en meer hergebruiken.
  5. Medicijnen: maken en gebruiken van medicijnen geeft minder watervervuiling en andere milieuschade.

Meer weten:

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan