Naar hoofdinhoud Naar footer

EHealth als ondersteuning bij preventie dementie

Gepubliceerd op: 05-11-2019

Onlangs deden 67 zorgprofessionals, waaronder Henk Nies (directeur strategie en ontwikkeling van Vilans), een oproep om te investeren in preventie van dementie. De hoogleraren en zorgprofessionals zien tevens besparingsmogelijkheden ter waarde van ongeveer 2 miljard euro per jaar. EHealth speelt een belangrijke rol bij de preventie van dementie.

Leefstijl aanpassen met eHealth

Om een 20 procent afname van het aantal mensen met dementie te bereiken worden er 3 maatregelen voorgesteld. De eerste daarvan is het op individueel niveau ondersteunen van mensen om hun leefstijl aan te passen in combinatie met eHealth.

RESILIEN-T

Precies op dit aspect is Vilans actief betrokken bij een technologie ontwikkelingsproject onder de Europese regeling Active Assisted Living (AAL) met de naam RESILIEN-T. 'Resilient' staat voor ’weerbaarheid’ of ’veerkracht’ en het beoogt het zelfmanagement van mensen met een milde cognitieve stoornis zodanig te ondersteunen dat het minder voorkomt dat deze stoornis zich toch doorontwikkeld naar dementie. De diagnose (milde cognitieve stoornis) wordt vaak gegeven als (nog) niet helemaal voldaan wordt aan de criteria voor de diagnose dementie.

Gezondheid zélf managen

RESILIEN-T omvat een applicatie voor een tablet, die coacht op het gebied van bijvoorbeeld beweging, goed eten, sociale contacten en het trainen van het geheugen. 'Zo kunnen ouderen hun gezondheid zelf managen. Daarnaast kunnen ze door een verandering in leefstijl hun geheugenproblematiek aanpakken en verergering hiervan uitstellen of voorkomen,' zegt Vilans-medewerker Lisa Abdel Alim. Het project is begin dit jaar gestart en loopt 3 jaar, waarna 2 jaar de tijd wordt gegeven om het op de markt te brengen. 

Speciale tablet voor senioren

We doen dit in Nederland in samenwerking met de zorgorganisatie Careyn en het bedrijf Compaan, dat een gebruiksvriendelijke tablet voor ouderen ('de Compaan') ontwikkelde waarop de te ontwikkelen app geplaatst wordt. Uit eerdere technologie ontwikkel projecten voor mensen met dementie of een milde cognitieve stoornis hebben we namelijk geleerd dat reguliere smartphones en tablets al snel niet meer bruikbaar zijn voor mensen met toenemende cognitieve beperkingen. Men raakt snel de weg kwijt, door bijvoorbeeld net per ongeluk verkeerd te swipen. Een tablet met een eenvoudig startscherm zonder ‘verdwaalmogelijkheden’ en ook onder beheer op afstand door een mantelzorger heeft dan de voorkeur. De Compaan is hier een voorbeeld van. De tablet wordt in diverse gemeenten gebruikt en ook financieel gestimuleerd door deze gemeenten.

Compaan op de markt

Het project is nog maar net onderweg en het zal dus nog zeker 3 jaar duren voor RESILIEN-T op de markt wordt gebracht. De route naar deze markt is al wel duidelijk, namelijk als toevoeging aan de bestaande functies van de Compaan.

Daar zit ook een gedachte achter: de Compaan is een algemene seniorentablet, waaraan functies zijn toegevoegd voor ondersteuning van het zelfmanagement bij een milde cognitieve stoornis. Een tablet die toch al in huis is of onder andere redenen wordt aangeschaft kan dan ook ingezet worden bij dit zelfmanagement. De gedachte is dat dit minder confronterend is dan specifiek voor zelfmanagement bij een milde cognitieve stoornis een tablet te moeten aanschaffen. En daarmee zou ook RESILIEN-T makkelijker te vermarkten moeten zijn, als deze redenatie klopt.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan