Vilans zoekt enthousiaste trainers voor de Fabriek van Innovatie
Gepubliceerd op: 19-06-2024
Werk je in de langdurige zorg en wil jij de innovatiestrategie van jouw zorgorganisatie naar een hoger plan tillen? Volg dan kosteloos een train-de-trainer sessie over De Fabriek van Innovatie bij kennisorganisatie Vilans in Utrecht. ‘Deze creatieve werkvorm speel je met een dwarsdoorsnede van je organisatie, en legt de kansen en uitdagingen van jullie innovatiestrategie bloot’ vertelt Bart van Mierlo, senior-adviseur innovatie bij Vilans.
Innovation Readiness is een thema waar van Mierlo en collega’s zich veel mee bezig houden. Onder meer met een netwerk voor innovatoren, onderzoek, artikelen en bijeenkomsten. En nu dus ook met De Fabriek van Innovatie: een werkvorm die in co-creatie met zorgaanbieders is ontwikkeld. En waar kennis uit praktijk en onderzoek een mooi plekje in hebben gekregen.Om deze werkvorm breder in te zetten, zoeken we nu trainers die dat binnen hun eigen of andermans organisaties in willen zetten, aldus van Mierlo.
Structureel innoveren
Volgens Van Mierlo is het belangrijk dat organisaties structureel innoveren. ‘In de langdurige zorg staat innovatie steeds hoger op de agenda. Het aantal functies met “innovatie” in de functietitels is explosief gestegen, maar het valt op dat innovatie nog te vaak ‘iets leuks voor erbij’ is. Veel organisaties nemen innovatie weliswaar op in hun organisatiestrategie, maar een doordachte innovatiestrategie blijkt niet altijd aanwezig, aldus de innovatieadviseur.
Dertien obstakels
In de praktijk komt Van Mierlo veel verschillende manieren tegen waarop mensen innovatie definiëren, positioneren en financieren: ‘Die diversiteit maakt dat de obstakels om structureel te innoveren voor de ene organisatie anders zijn dan bij een ander. Uit eerder onderzoek weten we wat de 13 belangrijkste obstakels zijn. Die kunnen tijdens deze werkvorm op maat ingezet worden om deelnemers te prikkelen’ zegt van Mierlo.
Creatieve werkvorm
De werkvorm is in co-creatie met zorgaanbieders ontwikkeld. Het prototype speelden we met speelgoedgeld van mijn kinderen en blokjes van de HEMA. Op basis daarvan hebben we nu een professionele versie ontwikkeld samen met ontwerpbureau Studio Tast. Met onderdelen die je helpen een innovatiestrategie daadwerkelijk te bouwen. Tijdens zo’n sessie kun je vragen stellen als ‘Welke grondstoffen gaan er in de fabriek?’ als metafoor voor waar ideeën vandaan komen, en ‘Hoe ziet de lopende band er uit?’ als metafoor voor het innovatieproces. Met behulp van pijlen, sterren, auto’s, bruggen, blokken en markers kun je orde scheppen in de veelheid van ideeën van deelnemers.
Inspirerende tool
‘Voor mij is de Fabriek van Innovatie een inspirerende tool om je innovatiestrategie op te zetten of te evalueren’ vertelt Charlotte Uil-Perdon, projectleider innovatie bij Vitalis. ‘Deze werkvorm geeft mij een helder inzicht in de manier waarop innovatie binnen een organisatie georganiseerd is. Je ziet duidelijk wat goed gaat, welke kansen er liggen en welke zaken je nog wilt of kunt verbeteren. Voor Vitalis is het een mooie manier om onze innovatiestrategie écht in kaart te brengen. Door te bouwen kunnen we nagaan hoe een project of proeftuin een "reis" maakt door onze innovatiestrategie, en of deze rondgang werkelijk klopt bij de strategie die we eerder bedacht hebben’.
Creatief proces
Volgens Uil-Perdon, die de werkvorm – in navolging van zorgorganisatie Auris – tijdens een train-de-trainer sessie uitprobeerde, is het voor zorgorganisaties ‘echt een goed idee om minstens één keer te doen, en om elkaar ter plekke te bevragen zodat je de Fabriek van Innovatie zo goed mogelijk kunt inzetten. Ik vind het fijn dat je alle elementen van de fabriek vrij kunt interpreteren zodat je met je collega’s echt in een creatief proces belandt: zo is het gemakkelijker om los te komen van bestaande structuren en denkwijzen.’
Reflectie
‘De tool zet aan tot reflectie’ beaamt Joris Vermeulen, innovatieadviseur bij AxionContinu. Vermeulen: ‘Om waarde toe te kunnen voegen, moet de dingen wezenlijk anders doen. Optimalisatie is immers geen innovatie. Deze werkvorm helpt zorgorganisaties om structuur aan te brengen in hun innovatieproces. Tijdens zo’n bouwsessie vraag je je bijvoorbeeld af welke randvoorwaarden je op orde moet hebben om te kunnen vernieuwen: wanneer is er sprake van Innovation Readiness?’ De Fabriek van Innovatie laat je letterlijk stilstaan bij allerlei aannemelijke hobbels en hindernissen in het proces. Je krijgt effectief iets in handen om te kunnen bouwen aan je innovatiestrategie.’
Interesse? Stuur een e-mail naar Bart van Mierlo en collega’s via zorgvernieuwers@vilans.nl en meld je aan voor een van onze gratis train-de-trainer sessies voor de Fabriek van Innovatie op donderdag 11 juli 2024 van 14.00-16.00 uur, donderdag 12 september 2024 van 14.00-16.00 uur of op donderdag 10 oktober 2024
van 14.00-16.00 uur. Vol=vol.