Naar hoofdinhoud Naar footer

Samen werken aan infectiepreventie: kennis delen én toepassen

Gepubliceerd op: 12-12-2024

Steeds meer zorgorganisaties maken serieus werk van infectiepreventie. Daarmee beschermen ze kwetsbare mensen in de verpleegzorg. Dat blijkt uit de rapportage ‘Samen werken aan infectiepreventie 2022-2024’. Een programma dat zich inzet voor het verbeteren van hygiënisch werken en infectiepreventie.

Samen tegen infecties

Infecties en besmettingen voorkomen is belangrijk vanwege de vaak broze gezondheid van verpleeghuisbewoners. Daarom is in 2022 het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’ gestart. Vilans werkt daarin samen met ActiZ, V&VN, VHIG, Verenso en Waardigheid en trots voor de toekomst, in opdracht van het ministerie van VWS. Het programma biedt ondersteuning aan zorgaanbieders. Ook ontwikkelen en delen we kennis en ervaringen over onderwerpen rond infectiepreventie.

Belangrijkste resultaten 2024

Er is veel belangstelling voor het programma: inmiddels zijn er 102 ondersteuningstrajecten gestart en hebben we 73 zorgorganisaties bereikt. Deze organisaties kregen ondersteuning bij thema’s als het vergroten van bewustwording over infectiepreventie, het werken aan gedragsverandering en het opstarten of verbeteren van infectiepreventie commissies. Ook was er ondersteuning bij het opstellen van beleid en aandachtsvelders in hun rol zetten.

In 2024 deelden we veel kennis die kon rekenen op waardering. Zo werd de video ‘Kunstnagels en nagellak in de zorg’ goed bekeken. En downloadden veel zorgprofessionals de flyer ‘Wat te doen bij een uitbraak van een infectieziekte’. Verder was er in juni en november een goede opkomst bij de twee inspiratiebijeenkomsten ‘Samen thuis in infectiepreventie’ en ‘Samen sterk voor hygiëne'.

Zorggroep Marijke zet infectiepreventie op de kaart

Bij Zorggroep Marijke is infectiepreventie een structureel onderdeel van de zorg, mede dankzij het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’. Twee jaar geleden riep deze ouderenzorgorganisatie op de Utrechtse Heuvelrug de hulp in van een coach van Vilans. ‘Het was fijn om te sparren en vooral de hulp op maat was goed’, zegt de kwaliteitsmedewerker van Zorggroep Marijke. Inmiddels is infectiepreventie steeds meer een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse handelingen bij Zorggroep Marijke. Enthousiast geeft ze collega-organisaties deze tips mee: ‘Houd het onderwerp warm, blijf waardering voor infectiepreventie bieden en zorg dat de vaart erin blijft.’

Nieuwe thema’s in 2025

Het goede nieuws is dat het programma ook in 2025 doorloopt. Het afgelopen jaar verkenden we inhoudelijk al een aantal nieuwe thema’s. Waar kun je als zorgorganisatie naar uitkijken? Het komende jaar delen we onder andere meer kennis over samenwerken met de informele zorg en de verpleegzorg in de thuissituatie. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de periodieke infectiepreventie nieuwsbrief

Infectiepreventie als organisatie succesvol borgen? Zorg voor een goede bijbehorende structuur en cultuur. En werk samen op alle niveaus. Ga ook regelmatig in de praktijk na of het beleid en de richtlijnen daadwerkelijk worden uitgevoerd. En denk toekomstgericht! Want de informele zorg neemt verder toe – ook in de verpleeghuiszorg – en steeds meer mensen zullen thuis blijven wonen.

Annemarie Baars, programmaleider

Meer weten

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan