Inzichten en voorbeelden om aan de slag te gaan met de fysieke omgeving
Gepubliceerd op: 24-07-2024
De fysieke omgeving kan veel doen voor mensen met een zorgvraag, zorgmedewerkers en andere gebruikers. Maar hoe ga je met de fysieke omgeving aan de slag? De verkenning naar de kennisbehoefte in de gehandicapten- en ouderenzorg over de fysieke omgeving biedt 3 belangrijke inzichten. Ook zijn er voorbeelden. Een beweging is ingezet!
In Nederland wonen ongeveer 370.000 mensen in verpleeg- en verzorgingsinstellingen, en in zorginstellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Deze fysieke omgeving, zoals het ontwerp, de inrichting, de functionaliteit, heeft grote invloed op het gedrag, functioneren en welbevinden van bewoners en medewerkers. Bijvoorbeeld actief en zinvol bezig kunnen zijn en je veilig en thuis voelen.
Hanneke Noordam, onderzoeker bij Vilans: ‘Veel zorgorganisaties in de gehandicapten- en ouderenzorg, onderzoekers én ontwerpers zijn bezig met de fysieke omgeving. Dat is ook de aanleiding voor de verkenning, waarbij we met vertegenwoordigers van deze drie groepen hebben gesproken over ontwikkelingen in hun organisatie of vakgebied. Ook spraken we met hen over de kennis die zij nodig hebben om de fysieke omgeving voor gebruikers te optimaliseren en of deze kennis ook vindbaar, toepasbaar en compleet genoeg is.’
3 belangrijke inzichten
De input over de kennisbehoeften leidde tot inzicht in de kennisopgave op drie vlakken:
1. Kennis en bewustwording
Het begint met bewustwording bij verschillende betrokkenen dat de fysieke omgeving belangrijk is voor persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Er is al wel de nodige kennis. Die mag alleen beter vindbaar en toepasbaar, en op maat zijn voor de verschillende doelgroepen en disciplines die betrokken zijn bij de fysieke omgeving.
Ook is er nog meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld naar de invloed van de omgeving op specifieke doelgroepen en hoe verschillende elementen in de omgeving het gedrag en welbevinden van de gebruikers beïnvloeden.
Lees meer:
- Toolkit dementievriendelijk woongebouw, Alzheimer Nederland
- Effecten van buurt, gebouw en interieur op mensen met een verstandelijke beperking | ZonMw
- Whitepaper Zorgvastgoed en de gezonde leefomgeving, 's Heeren Loo
2. Meer samenwerken en leren van elkaar
Meer samenwerken en leren van elkaar geldt zowel binnen organisaties, als tussen sectoren en disciplines. Binnen een organisatie kijk je naar vragen als: Hoe kunnen de verschillende betrokken disciplines (zorg en huisvesting) samenwerken op dit vraagstuk? En hoe breng je de wensen van verschillende gebruikers in kaart? Hoe kun je vervolgens komen tot een integrale visie op het ontwerp en gebruik van de fysieke omgeving?
En tussen sectoren: Hoe kunnen sectoren van elkaar leren? Bijvoorbeeld over het goed aansluiten op prikkelverwerking voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Hiervoor is het nodig om tot een gezamenlijke en eenduidige taal te komen.
Bij verder onderzoek is samenwerking tussen disciplines en tussen sectoren belangrijk. ‘Dan kun je veel meer gewicht krijgen, sneller tot bewijs van de effectiviteit komen en kosten besparen’, aldus een onderzoeker.
3. Implementatie en monitoring
Er is behoefte aan een praktische vertaling van kennis van verschillende betrokken disciplines (zorg, wonen, ontwerp en onderzoek), zodat zorgorganisaties zelf aan de slag kunnen met aanpassingen in de fysieke omgeving. Het is ook nodig om te weten hoe zorgorganisaties de effecten van deze aanpassingen kunnen monitoren en evalueren. En hoe ze een gezamenlijke businesscase kunnen opstellen over de investeringen en de verwachte korte- en langetermijnopbrengsten.
Hoe nu verder?
Diverse partijen hebben tijdens de verkenning aangegeven dat ze samen willen blijven optrekken in de kennisopgave die er ligt op het gebied van zorg, wonen en ontwerp. Ze blijven hierover in gesprek.
Voorbeelden fysieke omgeving
Dit zijn enkele voorbeelden waarin de fysieke omgeving centraal staat:
Gehandicaptenzorg
Vanuit het programma Begeleiding á la Carte 2 loopt er een lerend netwerk over een fysieke leefomgeving op maat in de gehandicaptenzorg. Daarin wordt ook de verbinding gelegd met kennis en expertise in de ouderenzorg.
Ouderenzorg
De Raad van Ouderen schreef een advies op aanvraag van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Infrastructuur en Waterstaat. Belangrijke adviezen: Maak van het openbaar vervoer weer een nutsvoorziening. En richt de samenleving zo in dat alle inwoners daar een goed leven kunnen leiden, ook ouderen met een beperking of een bepaalde kwetsbaarheid.
Lees meer over het advies: Advies Ruimte voor ouderen
Dutch Design Week – architectuur en gezondheid
Vanuit het project Duurzame zorg heeft Vilans bijgedragen aan een workshop tijdens de Dutch Design Week 2023. Hierin stond het ontwerpen, leven en werken in een gezonde zorgomgeving centraal en hoe je deze in samenwerking kan realiseren.
Lees op pagina 4 en 5 meer over de invloed van de fysieke omgeving in de langdurige zorg en de rol van kennis: Architectuur en gezondheid | Dutch Design Week '23 by GAFarchitects - Issuu
Woonzorgchallenge Berensteinlaan 2024
Een mooi voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking, is de Woonzorgchallenge van het College van Rijksadviseurs. Hierin werken bewoners samen met multidisciplinaire teams. Samen komen zij in een paar stappen tot een passende invulling van een locatie, inclusief woonzorgconcept.
Meer informatie over het winnende ontwerp: Eindresultaten Woonzorgchallenge enthousiast ontvangen
Over de verkenning
De verkenning (2022 – 2024) had als doel om inzicht te krijgen in kennisvragen en beschikbare kennis over de fysieke omgeving in de langdurige zorg in een intramurale setting. En om verbindingen te leggen tussen de ouderenzorg en gehandicaptenzorg.
Onder fysieke leefomgeving verstaan we een omgeving die, zowel binnen de instelling als in de directe omgeving, uitnodigt tot gezond gedrag, dit ondersteunt en er op gericht is om gezondheid en welzijn van patiënten, familie en werknemers te bevorderen en stress te verminderen (definitie RIVM).
Via deskresearch, expert-/diepte-interviews en een reflectie op de resultaten zijn de uitkomsten en handvatten tot stand gekomen. De interviews en reflectie vonden plaats met onderzoekers, zorgmedewerkers, medewerkers zorgvastgoed en ontwerpers.
Maar weten over de resultaten van de verkenning of over werken aan de fysieke omgeving? Neem contact op met Hanneke Noordam: h.noordam@vilans.nl.
Meer weten?
Downloads