Digitale triage in opmars: straks de standaard in West-Brabant?
Gepubliceerd op: 23-01-2025
'Niets doen is geen optie. Ook in de ouderenzorg moeten we aan de slag met hybride medische zorg', is de boodschap van projectleiders Merel Leussink en Leanne Otto van ouderenzorgorganisaties Groenhuysen en tanteLouise. Met twee nieuwe vormen van digitale triage zijn zij kartrekkers voor vijftien VVT-organisaties in de regio West-Brabant. De eerste resultaten zijn positief.
'Niets doen is geen optie. Ook in de ouderenzorg moeten we aan de slag met hybride medische zorg’, is de boodschap van projectleiders Merel Leussink en Leanne Otto van ouderenzorgorganisaties Groenhuysen en tanteLouise. Met twee nieuwe vormen van digitale triage zijn zij kartrekkers voor vijftien VVT-organisaties in de regio West-Brabant. De eerste resultatHybride zorg is niet nieuw, benadrukken de projectleiders. 'De vernieuwing zit in de toepassing van digitale en fysieke zorg in een instelling voor kwetsbare ouderen.'
Tijdens het webinar 'Zorg op afstand' van Vilans vertelden ze over hun eerste ervaring met digitale triage. Bij tanteLouise loopt de digitale triage via Arene Online Huisartsenpraktijk. Dat is een extra (online) huisartsenpraktijk die tussen de cliënt en de eigen huisarts zit en de eerste triage voor haar rekening neemt. Bij Groenhuysen gaat het om een AI-triagetool die de eigen huisarts in zijn of haar praktijk gebruikt. En waarbij AI, artificiële intelligentie, vragen stelt over de klachten en de huisarts mogelijke diagnoses voorlegt. Leanne en Merel legden tijdens het webinar uit hoe de beide vormen van digitale triage werken, wat deze kunnen opleveren en wie de pilot financiert. en zijn positief.
Tijd besparen door hybride zorg
De hybride zorg moet de huisartsenzorg toegankelijk, efficiënt en effectief houden voor kwetsbare ouderen. Tegelijkertijd moet het de huisarts en de professional in de ouderenzorg gaan ontlasten. ‘Het is geen uitzondering meer om als zorgmedewerker een half uur in de wacht te staan bij de huisarts. Die zorg moet efficiënter en sneller kunnen. Ook heeft iedere cliënt recht op huisartsenzorg. Dat maakt de ontwikkeling van hybride medische zorg zo belangrijk’, vertellen Merel en Leanne over de aanleiding om aan de slag te gaan met digitale triage. Het gaat daarbij om cliënten met een zorgzwaartepakket 4 of 5, die onder de eigen huisarts vallen.
TanteLouise en Groenhuysen onderzoeken in West-Brabant twee vormen van digitale triage. Nu nog kleinschalig maar met het voornemen om dit in 2025 uit te breiden naar meer locaties en organisaties. Projectleider Leanne Otto over de digitale triage die loopt via Arene: 'Op twee locaties van tanteLouise zijn we gestart met twintig cliënten die bij zeven verschillende huisartsen van Huisartsen Groep Eendracht zitten. De Eendracht investeert sinds twee jaar in hybride samenwerking met Arene Online Huisartsenpraktijk. Arene is een soort ‘digitale overloop’ van de eigen huisarts. Daarbij gaat het om planbare, niet-acute zorg. Denk aan vragen over urineweginfecties, een wond of een opgezet been.'
Arene: digitale triage als voorportaal van de eigen huisarts
Arene Online Huisartsenpraktijk is in 2020 door vier huisartsen in Etten-Leur opgericht en werkt inmiddels met 70 huisartsen die bel, beeldbel of e-consulten geven. Arene biedt bij ouderenzorgorganisatie tanteLouise digitale triage voor de eigen huisarts. De zorgmedewerker kan via de Arene-app een niet-acute medische vraag stellen of een digitale afspraak maken voor de patiënt. Die komen terecht bij de online huisartsen van Arene.
Arene behandelt, schrijft medicatie voor, vraagt onderzoek aan en verwijst door naar de eigen huisarts of specialist als het nodig is. De patiënt houdt zijn eigen huisarts en registreert zichzelf bij Arene als zijn tweede praktijk. Ook geeft de patiënt toegang tot zijn medisch dossier, zodat dit altijd up-to-date blijft. Fysieke consulten gebeuren door de eigen huisarts.
Arene ontzorgt eigen huisarts
Projectleider Leanne: ‘De eerste evaluatie van de pilot met Arene is positief. Het contact met de huisartsen via de digitale weg verloopt goed. De reacties op e-consulten zijn nuttig en als het nodig is bellen de artsen van Arene zelf naar tanteLouise.’ Ook de Huisartsen Groep Eendracht is erover te spreken, vertelt Joyce Suijkerbuijk namens de zeven huisartsen die door Arene ontzorgd worden: 'Het beste compliment dat je van onze huisartsen kunt krijgen is dat ze geen last hebben van niet-relevante vragen. Ze zijn blij met dit soort samenwerkingen die hun handen vrijhouden voor de complexe zorg die toeneemt.'
AI-tool van de eigen huisarts
Bij ouderenzorgorganisatie Groenhuysen draaien ze een andere pilot: op een van haar locaties werken ze met de Finse Klinik AI-tool van Huisartsen van Nederland. Groenhuysen doet dat samen met twee huisartsen van de Huisartsen Coöperatie West-Brabant (HCWB). Projectleider Merel Leussink: 'Eerdere pilots in de regio met deze tool waren succesvol. Huisartsen gebruiken dit al voor patiënten thuis en zijn hier erg enthousiast over. Zelf zijn wij in juli gestart met voorbereiden en in september live gegaan. Bij de eerste evaluatie zagen we dat de techniek problemen gaf, maar die zijn inmiddels opgelost.'
AI-triagetool: slimme manier van triage door de eigen huisarts
Ouderenzorgorganisatie Groenhuysen werkt sinds september met de AI-tool van Huisartsen van Nederland. Deze tool wordt gebruikt door twee huisartsen van acht cliënten die wonen in een zorgappartement van Groenhuysen. In deze tool werkt Groenhuysen rechtstreeks samen met de eigen huisarts van de cliënt. Via het digitale triageformulier stelt de zorgmedewerker een medische vraag. De AI-tool verwerkt deze informatie en stelt als het nodig is aanvullende vragen. De praktijk krijgt de aanvraag van een patiënt, met de antwoorden op de vragen, binnen in een portaal. Tevens geeft de AI-tool een aantal mogelijke diagnoses aan. De praktijkassistente bepaalt of ze die vraag digitaal kan afhandelen met een advies, of dat ze ruggespraak moet houden met de huisarts of dat er een fysieke afspraak met de huisarts nodig is. Begin 2025 wordt de AI-tool gekoppeld aan het Huisartsen Informatie Systeem, waardoor de informatie rechtstreeks overgaat in het dossier van de patiënt. Ook sluit een derde huisarts aan en gaat een tweede team binnen Groenhuysen met de AI-tool werken.
Projectleider Merel Leussink: 'We zijn klaar om in januari op te schalen. Voor meetbare resultaten bij de huisartsen is het nog iets te vroeg. Maar bij de evaluatie lieten zij weten dat ze er zeker in geloven. We zien dat de tool breder wordt ingezet dan alleen voor medische klachten van bewoners. De AI-tool wordt niet alleen voor medische vragen gebruikt. Medewerkers geven bijvoorbeeld ook resultaten van een bloeddrukmeting door of stellen vragen over de ophoging van de zorgindicatie.'
Hybride zorg moet win-win zijn
Groenhuysen en tanteLouise kunnen de pilots draaien dankzij Free proposal, een door het Zorgkantoor van CZ gefinancierd traject. Projectleider Merel: 'Onze stuurgroep denkt alvast na over structurele financiering na 2026. Of deze tool dé oplossing is voor de aansluiting van de VVT met de huisartsen? Misschien moeten we nog een andere AI-tool verkennen. Uiteindelijk hopen we op een uitrol van hybride medische zorg bij andere huisartsen en VVT-aanbieders, het uitbreiden van de doelgroep en extra functionaliteiten.' Leanne: 'Zowel voor de huisartsen als voor de ouderenzorginstellingen moet het win-win zijn, dus efficiënt zijn. Het zal helpen als er meer huisartsen aansluiten. Maar de eerste ervaringen zijn positief, ook onder zorgverleners en mantelzorgers.'
Bruikbare tips voor AI-zorg
Tot slot hebben projectleiders Leanne Otto en Merel Leussink goede adviezen voor wie aan de slag wil met hybride medische zorg:
- Eerste stap tot hybride zorg zetten? Zoek contact met het lerend netwerk van de 15 VVT-organisaties West-Brabant. Via merel.leussink@groenhuysen.nl of leanne.otto@tantelouise.nl.
- Begin bij de noodzaak van verbinding: dat is de basis voor samenwerking met huisartsen.
- Voordeel van samenwerken: het is makkelijker om een initiatief uit te breiden of samen met iets nieuws aan de slag te gaan.