Naar hoofdinhoud Naar footer

Richtlijnen toepasbaar maken voor de praktijk: Hoe doet Vilans dat?

Gepubliceerd op: 14-01-2025

In oktober zijn nieuwe protocollen gepubliceerd in het portaal van de Vilans Protocollen. We ontvingen veel vragen over het ‘schoon’ inbrengen met de no-touch-techniek van de urethrale katheter. Gebruikers lieten ons weten dat de handeling lastig uit te voeren is en vragen om aanpassingen. Wij leggen in dit artikel uit hoe onze protocollen tot stand komen en hoe wij richtlijnen toepasbaar maken voor de praktijk.

Hoe komt een protocol tot stand?

Het team van Vilans Protocollen is elke dag bezig met het toepasbaar en toegankelijk maken van de protocollen voor iedereen. We gebruiken hiervoor richtlijnen, wetenschappelijk onderzoek en best practice. Deze best practice krijgt vorm doordat we deze bij experts uit de praktijk, onze contacten met gebruikers en de reacties via de feedbackfunctie in het portaal ophalen. Hiermee schrijven we actuele protocollen die in meerdere sectoren bruikbaar zijn. Je hebt altijd de keuze om beargumenteerd af te wijken van een protocol als de cliëntsituatie daarom vraagt.

Gebruikerservaringen

We gaan op zoek naar informatie uit actueel gepubliceerde richtlijnen en kortgeleden bekend gemaakt wetenschappelijk onderzoek. We beoordelen deze en zetten het om in praktische en eenvoudige protocollen. Daarin kijken we ook naar gebruikerservaringen. Van al deze kennis samen wordt een zorgvuldige afweging gemaakt hoe en wat wordt overgenomen in een protocol. Zodat zorghandelingen veilig kunnen worden uitgevoerd. Voordat we een protocol publiceren vragen we gebruikers uit de praktijk mee te lezen. Zodat zij kunnen aangeven of de inhoud van het protocol klopt en gemakkelijk te gebruiken is. 

Als protocolschrijvers hebben we nauw contact met de richtlijn ontwikkelaars en geven de feedback van gebruikers gevraagd en ongevraagd aan hen door. Zij kunnen dit dan meenemen in het aanpassen en verbeteren van de richtlijnen. De richtlijn ontwikkelaars beslissen wat er in een richtlijn wordt opgenomen.

Praktijkvoorbeeld: schoon inbrengen urethrale katheter

Richtlijnen en wetenschappelijk onderzoek geven niet altijd de benodigde informatie om een handeling praktisch uit te voeren. Een voorbeeld is het ‘schoon’ inbrengen van de urethrale katheter. De SRI-richtlijn geeft aan dat je de katheter in moet brengen met de no-touch techniek, maar geeft niet specifiek aan hoe je dit in de praktijk uitvoert. De richtlijn geeft wel aan dat het deel van de katheter dat achterblijft in de blaas, steriel moet blijven. De no-touch techniek werd al beschreven in de V&VN-richtlijn Blaaskatheterisatie in 2013. In de nieuwe protocollen is daarom gekozen voor dezelfde techniek. We houden toekomstige richtlijnen en onderzoek goed in de gaten. Wanneer mogelijk op basis van toekomstige richtlijnen en onderzoeken passen we de protocollen aan.

Deel je ervaring

Blijf je ervaring delen via de Praat Mee functie in Mijn Vilans Protocollen. Hiermee draag je bij aan het protocollenbestand of protocollen die nog beter aansluiten bij de praktijk. Het biedt de ruimte om eigen ervaringen en tips te delen met collega’s. Of deel je vragen via protocollen@vilans.nl t.a.v. Blaaskatheter.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan