Stephan Hermsen: 'Veerkracht vinden door Positieve Gezondheid'
Gepubliceerd op: 15-11-2021
In de zomermaanden laat Vilans professionals uit het veld aan het woord over wat Positieve Gezondheid voor henzelf en voor hun werk betekent. Stephan Hermsen bijt het spits af. ‘Het gaat om de gedragsverandering die we met zijn allen willen.’
Stephan Hermsen is zelfstandig adviseur en opleider van trainers Positieve Gezondheid vanuit het Institute for Positive Health.
Wat betekent Positieve Gezondheid voor jou?
Eigenlijk gewoon alles. In mijn werk voor de zorg moet het gaan over de gezondheid van mensen en niet alleen over ziekte. Voor mij als mens is Positieve Gezondheid ook kunnen omgaan met struggles. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is dat je vanuit het concept van Positieve Gezondheid op zoek gaat naar je veerkracht. Daardoor kan ik nu meer aan. Ik vind het heel leuk om dat over te brengen aan mensen die direct met mensen werken, in de primaire zorg. Dan zie je het fonkeltje in hun ogen terug waarvoor ze ooit de zorg zijn ingegaan.
Hoe komt Positieve Gezondheid terug in jouw manier van werken en leven?
Het gaat wat mij betreft niet om het spinnenweb. En ook niet of Positieve Gezondheid een definitie is of een concept. Het gaat om de gedragsverandering die we met zijn allen willen. We hebben professionals geleerd in actie te komen en problemen op te lossen. Maar je mag ook even achterover leunen en op zoek gaan naar wat er echt toe doet voor de persoon voor wie je het doet. Ja, daar horen dilemma’s bij en er gaan gewoon dingen mis. Mensen kunnen uit de bocht vliegen. Maar vertrouw op de veerkracht van ook de meest kwetsbare mensen. In mijn twintig jaar in de zorg zag ik dat gebeuren bij mensen in alle lagen en met alle verscheidenheid van ‘problemen’. Dat is voor mij de kern: hoe krijgen wij professionals zo ver dat zij ook dat andere gesprek hebben en mensen vragen of het hen lukt de dag door te komen?
Wie geef jij een ‘Positieve Gezondheid’-pluim en waarom?
Ik kan wel veertig of vijftig mensen noemen. Voor mij gaat het er niet om wie bezig is met het concept of met het spinnenweb, maar wie bezig is met zijn of haar vak. Silvie van Gansewinkel, Wmo-coördinator van de gemeente Veldhoven, vind ik een mooi voorbeeld. Zij is echt naar de mensen gaan kijken en heeft naar hun verhalen geluisterd, in plaats van te kijken of de mensen wel voldeden aan de wetten. Van zo’n omgekeerde toets word ik nu blij. Werken vanuit een brede blik op Positieve Gezondheid zonder dat concept als draaiboek te gebruiken.
Welke tip geef jij mee aan wie met Positieve Gezondheid aan de slag wil?
Durf te kijken naar jezelf als mens en de perioden dat je het zelf moeilijk had. Je ziet en voelt dan dat niet alles maakbaar is, en dat het een proces is. Dan kom je ook dingen tegen die je liever niet wilt zien. Maar daardoor voel je denk ik ook meer empathie voor de cliënt, dat het een proces is en dat het moeilijk is. Jouw agenda als professional mag niet leidend zijn. En mijn tweede tip: als iemand nog niet openstaat, dan heb je iets te doen als zorgprofessional. Durf te zeggen tegen zo iemand: ‘Oké, maar ik kan je pas helpen als ik begrijp wat jou helpt, en niet alleen wat je probleem is’.