Naar hoofdinhoud Naar footer

Stappenplan - Samen beslissen met ouderen

Gepubliceerd op: 01-01-2018

In dit stappenplan vindt u informatie over het proces van samen beslissen bij kwetsbare ouderen. Het is gebaseerd op onderzoek van het Radboudumc naar een passend gespreksmodel voor ouderen met meerdere chronische aandoeningen.

Gespreksmodel in de praktijk

Samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben wij onderzoek gedaan naar de toepassing van dit gespreksmodel in de praktijk.

Samen beslissen in 6 stappen

In het stappenplan leest u over het onderzoek, de rollen van de zorgprofessional en de cliënt en de 6 stappen van het gespreksmodel. U vindt het antwoord op de vraag waarom het zo belangrijk is dat samen beslissen goed gebeurt.

Zelf keuzes maken over zorg

Over welke onderwerpen willen ouderen een beslissing nemen? Ook dit onderzochten wij. De meeste patiënten willen zelf keuzes maken over hun behandeling. Bij samen beslissen bepalen patiënt en zorgverlener samen welke zorg en behandeling de patiënt krijgt. Samen zijn ze deskundig. Gezamenlijke besluitvorming zorgt voor meer patiënttevredenheid, beter geïnformeerde patiënten, een hogere therapietrouw en draagt bij aan een betere relatie tussen zorgverlener en patiënt.

Filmpje over het gespreksmodel

Waarom een nieuw gesprekmodel voor samen beslissen met kwetsbare ouderen? Bekijk het filmpje:

Kennis toepassen in de praktijk

Het stappenplan is een vertaling van wetenschap naar praktijk, ontwikkeld in het kader van ‘meedoen is meer doen’. Een aanpak waarbij wij met het zorgveld werken aan vernieuwingen in de langdurende zorg. Een van de gezamenlijke ambities is: ‘kennis laten stromen’, waarbij we (onder meer) wetenschappelijke kennis toepasbaar maken voor de praktijk en praktijkvragen oplossen met inzet van experts.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands

Auteur

Ruth Pel-Littel, Marjolein van de Pol, Monique de Boer, Lisa Delmée

Prijs

Gratis