Houvast-W: Steun voor ouders met een licht verstandelijke beperking
Gepubliceerd op: 28-04-2025
HouVast-w richt zich op gezinnen waarin 1 of beide ouders een licht verstandelijke beperking (lvb) hebben. Het gaat om gezinnen bij wie sprake is van problemen of dreigende problemen bij de opvoeding van hun kinderen. Houvast-W helpt deze ouders om hun kinderen veilig en ‘goed genoeg’ op te voeden. Met steun van hun netwerk en professionals.
Onlangs heeft de erkenningscommissie Gehandicaptenzorg de erkenning van de interventie HouVast-w verlengd. De erkenningscommissie wordt gefaciliteerd door Vilans. De erkenningscommissie erkende de interventie in 2019 eerder als goed onderbouwd. Ook bij de hererkenning is dit nog steeds het niveau van erkenning. Met de hererkenning is de interventie bijgewerkt en aangescherpt met nieuwe kennis en inzichten.
Houvast-i en Houvast-w
Bij ouders met een licht verstandelijke beperking bij ouders is vaak langdurige ondersteuning nodig. Soms is deze ondersteuning intensief, soms heeft deze meer een waakvlam-karakter.
HouVast bestaat dan ook uit de HouVast-interventie en HouVast-waakvlam, ofwel HouVast-i en HouVast-w. In HouVast-i ga je intensief met het gezin en hun netwerk aan de slag. HouVast-w is minder intensief, is vooral bedoeld om te zorgen dat het goed blijft gaan en om een vinger aan de pols te houden. De begeleiding schakelt op en af tussen de twee varianten als het gezin meer, of juist minder ondersteuning nodig heeft. Houvast is ontwikkeld door de William Schrikker Stichting (WSG) en is inmiddels volledig in beheer van TOP Groep.
De verlenging van de erkenning gaat in dit geval om Houvast-w. Houvast-i heeft de commissie in 2023 erkend als goed onderbouwd.
Aanpak
Een HouVast werker komt gemiddeld 1 tot 1,5 uur per week bij het gezin thuis en onderhoudt het contact met het netwerk. De werker werkt praktisch en oplossingsgericht. Er wordt gefocust op wat ouders wel kunnen en gebouwd op successen. De HouVast-werker bewaakt of het gezin niet door de ondergrens van ‘goed genoeg’ zakt. Dit bewaken vertaalt zich in de naam als w voor de waakvlam. Wanneer nodig, kan de ondersteuning tijdelijk worden opgeschaald naar HouVast-i.
Ervaringen en onderzoek
Uit een gedeeltelijke procesevaluatie blijkt dat een kleine groep ouders en HouVast- werkers de belangrijkste elementen van Houvast opnemen in hun werkwijze. Zij hebben de positieve benadering toegepast en eveneens aandacht gehad voor zorgen en risico’s.
Deze gezinnen hebben van hulpverleners jarenlang te horen gekregen wat ze niet goed deden, bij deze methode draai je dat juist om.
Tosca Schrijver, ambulante gezinsbegeleider
Materialen
Voor de uitvoering bestaat er een handboek voor HouVast-werkers met de beschrijving en onderbouwing van de interventie en hulpmiddelen voor de uitvoering. Voordat je aan de slag kan als Houvast-werker volg je een 5-daagse of een 3-daagse training. Daarnaast is er een platform HouVast waar ontwikkelaars, opleiders en uitvoerders informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Meer informatie hierover vind je op de website van Houvast.
Oordeel van de commissie
HouVast-w is een interventie die op de langere termijn kan zorgen dat de opvoeding in deze gezinnen niet alleen goed genoeg blijft, maar ook verder kan verbeteren. HouVast-w gaat uit van de kracht van ouders en hun netwerk bij de opvoeding van het kind. Kwetsbaarheden van ouders worden zo goed als mogelijk opgevangen of versterkt. In deze interventie wordt uitgegaan van recente nationale en internationale kennis over ouderschap in combinatie met een licht verstandelijke beperking. De commissie vindt dat deze interventie goed aansluit op de praktijk, en goed past in de huidige tijdgeest van ‘samen’.
Bekijk ook de andere interventies
In de gehandicapten- en ouderenzorg zijn er veel doeltreffende interventies. In onze databank vind je alle erkende interventies gemakkelijk terug en kun je ze met elkaar vergelijken. Het erkenningstraject geeft je de zekerheid dat de interventies goed toe te passen zijn in de praktijk. Van alle erkende interventies is er minimaal een goede beschrijving en een handleiding voor uitvoerders beschikbaar. Ook is er altijd een procesevaluatie aanwezig die inzicht in praktijkervaringen geeft. Ben jij ook benieuwd naar andere interventies? Bekijk de interventies in de databank.
Heb je zelf goede ideeën? En wil je ook een interventie laten erkennen?
Heb jij zelf een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicapten- of ouderenzorg? En is jouw interventie dus ook interessant voor anderen? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject. Zo maken we samen de zorg beter!
Meer weten?
Lees het hele interview met ambulant gezinsbegeleider Tosca Schrijver die Houvast-w toepaste.