Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorbehouden handelingen: dit betekent het voor u

Gepubliceerd op: 20-06-2024

Laatst bijgewerkt op: 20-06-2024

Een vraag die veel binnenkomt bij de Vilans Protocollen is of een handeling een voorbehouden handeling is of niet. Sinds de invoering van de Wet BIG in 1996 is er besloten welke handelingen wel of niet voorbehouden zijn.

Voorbehouden of niet

In het Vilans Protocollen portaal zie je aan het oranje label of het om een voorbehouden handeling gaat. Het stappenplan van de Raad BIG (196) en de Handreiking voor beleidsbepaling over voorbehouden handelingen voor verpleeghuiszorg (1997) waren hierbij uitgangspunt.

Verantwoordelijkheid

Het is niet alleen belangrijk om te weten of een handeling een voorbehouden handeling is, maar ook om je te realiseren dat je een eigen professionele verantwoordelijkheid hebt. Als je een handeling niet goed uitvoert, is dat jouw eigen verantwoordelijkheid. Je valt als BIG-geregistreerde onder het tuchtrecht. Als je als zorgmedewerker niet in het BIG-register staat, val je niet onder dit tuchtrecht, maar onder het civiel recht. Je hebt wel altijd de verantwoordelijkheid om in te schatten of je bekwaam bent  om een handeling uit te voeren. De zorgorganisatie waar je werkt moet overigens altijd de juiste voorwaarden scheppen waaronder je bekwaam kan worden én blijven. Dat geldt voor de handelingen die medewerkers binnen de organisatie uit moeten kunnen voeren.

Notitie ‘Voorbehouden handelingen’

De Vilans Protocollen hebben de notitie ‘Voorbehouden handelingen’ geschreven. Hierin staat alle informatie op een rij. Daarnaast organiseren we regelmatig webinars en live bijeenkomsten over het onderwerp bekwaam en bevoegd. Download de notitie onderaan deze pagina en download de handleiding Voorbehouden handelingen in de (wijk)verpleging & verzorging.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan