LeVEL: Leer- en Verbeternetwerk Eerste lijn
Laatst bijgewerkt op: 08-07-2025
De zorg heeft het moeilijk, vooral in de eerste lijn. Om dit beter te regelen, moeten zorgverleners beter samenwerken met elkaar en met andere betrokken partijen, zoals gemeenten en zorgverzekeraars. Om dit voor elkaar te krijgen is het landelijk Leer- en verbeternetwerk Eerste Lijn (LeVEL) opgezet.
Elke regio heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. LeVEL helpt regio’s om kennis en ervaringen te delen, zodat ze van elkaar kunnen leren. Het doel is om de eerstelijnszorg te verbeteren door een lerend zorgsysteem op te zetten, waarin lokale, regionale en landelijke niveaus met elkaar verbonden zijn.
Wat betekent LeVEL concreet voor jou?
In het LeVEL-project inventariseren we landelijk welke plannen er zijn voor de eerstelijnssamenwerking, helpen we regio’s bij hun samenwerking en faciliteren we hen om (thematisch) te leren. Tegelijkertijd bekijken we landelijk welke problemen er zijn, waar behoefte aan is.
Met behulp van online platform 1sociaaldomein bieden we regio’s de mogelijkheid om kennis uit te wisselen. Dat kan zowel door middel van – door experts – gevalideerde kennis, als onderling met goede voorbeelden. Ook krijgen regio’s de kans samen op te trekken en te leren rondom een bepaald thema. Bij coaching in de regio passen we de theory of change toe, waarmee we samenwerkingsverbanden helpen doelstellingen concreet te maken en te sturen op voortgang.
Expertgroepen op specifieke thema’s
Er zijn 8 expertgroepen verbonden aan het LeVEL-project. Zij delen praktijkkennis, expertise en hulpmiddelen over specifieke thema’s, zoals:
- Institutionele vraagstukken
- Burgerparticipatie
- Gegevensuitwisseling en sturingsinformatie
- Interdisciplinair samenwerken
- Zorginhoudelijk- academische werkplaatsen
- Sociaal domein
- Gelijke kansen
- Digitalisering en E-health
Projectorganisatie
LeVEL wordt gesubsidieerd door ZonMw en wordt uitgevoerd door een consortium van partners. Samen met Nivel organiseert Vilans bijeenkomsten, verspreiden ze kennis en uitkomsten en zorgen ze voor samenwerking tussen de volgende consortiumpartijen:
- Erasmus School of Health Policy & Management
- Tilburg University - Tranzo
- Radboud UMC – Academische werkplaats huisartsgeneeskunde & Paramedisch PAR-EL consortium
- Pluut & partners
- Movisie
- Pharos
- Instituut Verantwoord Medicijngebruik
- Instituut voor Publieke Waarden
- Stichting CAOP
- Lorenz
- 1Sociaaldomein
- UMCU – Academische werkplaats wijkverpleging
- ROS Netwerk
- RSO Nederland
- Maastricht University
- Gezondheidscentrum Zuid Nederland
- Hogeschool Arnhem-Nijmegen
- Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten
- Nederland Zorgt Voor Elkaar
- Stichting LAEGO