Omaha System: classificatiesysteem, terminologie- en codestelsel
Gepubliceerd op: 01-01-2022
Wat is Omaha System?
Doel: Informatie bieden over het toepassen van Omaha System
Doelgroep: Zorgverleners
Het Omaha System is een classificatiesysteem voor zorg en welzijn. De systematiek en de terminologie zijn vastgelegd en dat zorgt ervoor dat iedereen het op dezelfde manier gebruikt en steeds dezelfde termen hanteert, eenheid van taal dus. Het vergemakkelijkt de communicatie met elkaar en met de cliënt. Het is een gids voor de dagelijkse praktijk van zorgverleners en een hulpmiddel om de acties en uitkomsten van de zorg voor cliënten beter te kiezen, sorteren en vastleggen.
Inmiddels zijn zorgverleners in meer dan 20 landen aan het werk met Omaha System. Ook in Nederland. Het ministerie van VWS heeft in 2014 haar steun uitgesproken voor dit classificatiesysteem en een subsidie beschikbaar gesteld aan Stichting Omaha System Support. Deze stichting heeft Vilans aangesteld als uitvoeringsorganisatie.
- 5.000 bezoeken per maand
- Nieuwsbrief
Omaha System in 7 stappen
Het Omaha System is het meest gebruikte classificatiesysteem voor de wijkverpleging, maar wordt ook gebruikt in verpleeghuizen, gehandicaptensector en in het sociale domein. Bekijk hoe je in 7 stappen Omaha System gebruikt.
Stap 1. Verzamel en onderzoek gegevens
Om goede zorg te kunnen verlenen moet je voldoende weten over de cliënt. Het is daarom belangrijk om alle relevante gegevens te verzamelen. Denk hierbij aan: wat is er met de cliënt aan de hand, wat is de hulpvraag en war zijn de wensen en behoeften?
Stap 2. Stel aandachtsgebieden vast
Je hebt gegevens verzameld bij de cliënt, de mantelzorger, eventueel bij andere zorgverleners. Je hebt de overdracht gelezen. Je hebt de cliënt en zijn omgeving geobserveerd. Nu is het tijd om de aandachtsgebieden te bepalen. Omaha System heeft 42 aandachtsgebieden die zijn verdeeld over vier domeinen:
- omgevingsdomein
- psychosociaal domein
- fysiologisch domein
- gezondheidsgerelateerd gedragsdomein
Stap 3. Meet stand van zaken per gebied
In Omaha System wordt niet gewerkt met doelen maar met uitkomsten. Deze uitkomsten worden per aandachtsgebied weergegeven in scores op drie terreinen:
- Status van de signalen en symptomen
- Kennis
- Gedrag
Stap 4. Kies soort actie en actievlakken
De interventies bij Omaha System bestaan uit twee onderdelen: soort actie en actievlak. Bij het soort actie is er keuze tussen:
- Adviseren/instrueren/begeleiden (AIB)
- Behandelen en procedures toepassen (BP)
- Casemanagen (CM)
- Monitoren/bewaken (MB)
Bij het actievlak ga je aangeven wat je gaat doen. Er zijn in totaal 76 actievlakken.
Stap 5. Plan en voer actie uit
In deze stap wordt de zorg daadwerkelijk uitgevoerd, door jezelf of door je collega’s. Alle gegevens die in Omaha System zijn ingevoerd zijn nu als zorgplan zichtbaar.
Stap 6. Meet per gebied tussentijds/einde zorg
In deze stap ga je opnieuw de scoreschalen invullen met huidige scores en streefscores. Per aandachtsgebied meet je tussentijds de zorg. Dit kan voor het ene aandachtsgebied kort zijn terwijl er voor de andere meer tijd tussen zit.
Stap 7. Evalueer uitkomst per gebied
In deze stap ga je op basis van de scores uit de vorige stap bepalen of je iets moet aanpassen aan de zorg. Samen met de cliënt ga je na of de juiste soort actie en actievlakken waren ingezet en of hier iets aan aangepast moet worden. Evalueer per aandachtsgebied en leg per aandachtsgebied de evaluatiedatum vast.